Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw zwiazkow chemicznych wystepujacych w napojach alkoholowych na hemostaze. Cz.IV. Wplyw na funkcje hemostatyczne plytek krwi

W 18 spośród 26 badanych napojów alkoholowych występują związki chemiczne hamujące agregację płytek i refrakcję skrzepu krwi oraz upośledzające lub zwiększające zużycie protrombiny.

The influence of some strong drinks containing different amounts of ethanol (beer, vodka, brandy), or ethanol and acetaldehyde on collagen-, ADP-, and trombin-induced platelet aggregation, clot retraction, and prothrombin consumption was determined. Non-distilled drinks containing ethanol and the accompanying compounds, distillates of those drinks containing ethanol and accompanying volatile compounds, and the postdistillation residue with its accompanying compounds were analysed. Chemical compounds inhibiting platelet aggregation were found in 18 of the 26 examined strong drinks. They also inhibit clot retraction and reduce or increase prothrombin consumption. Ethanol and, even more evidently, acetaldehyde inhibit platelet aggregation. Both compounds inhibit also clot retraction. Ethanol decreases, and acetaldehyde increases prothrombin consumption.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies