Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Factors of competitiveness of the Slovak agrofood trade

Tytuł:
Factors of competitiveness of the Slovak agrofood trade
Czynniki konkurencyjnosci w slowackim handlu produktami rolno-spozywczymi
Autorzy:
Hambalkova M.
Tematy:
agriculture
competitiveness
international trade
Slovak Republic
Grubel-Lloyd index
agro-food product
economy
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Main attention of this contribution is devoted to the interpretation and measurement of competitiveness as well as to the factors of competitiveness of the agrofood sector on the commodity-sector level and to identify which commodities affect the macroeconomic charac­teristics of competitiveness of the Slovak economy and search by this away for the link between macroeconomic characteristics and the characteristics of competitiveness in the commodity-sector disaggregation.

Głównym celem artykułu jest interpretacja i określenie pomiaru konkurencyjności, a także czynników konkurencyjności w sektorze rolno-spożywczym na poziomie towaru oraz określe­nie, które towary wpływają na makroekonomiczną charakterystykę gospodarki Słowacji i w ten sposób odnalezienie powiązania między charakterystyką makroekonomiczną i cechami charakterystycznymi konkurencyjności w samym sektorze towarowym.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies