Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Amino acid composition of soluble protein in bird cherry [Prunus padus L.] leaves during its spring development

Tytuł:
Amino acid composition of soluble protein in bird cherry [Prunus padus L.] leaves during its spring development
Autorzy:
Ciepiela A P
Sytykiewicz H.
Sempruch C.
Chrzanowski G.
Sprawka I.
Czerniewicz P.
Tematy:
Rosaceae
plant species
soluble protein
bird cherry
spring development
Prunus padus
tree
amino acid
composition
shrub
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Determination the quantitative and qualitative amino acid composition of albumins and globulins isolated from two cultivars of winter triticale was done using of ion-exchange chromatography. The fifteen protein amino acids in the composition of albumins and globulins were identified and determined. The present study proved that the smaller amounts protein amino acids in the fractions albumins and globulins isolated from the Malno cultivar plays an important role in the constitutive resistance to grain aphid.

Wykorzystując chromatografię jonowymienną dokonano określenia jakościowego i ilościowego składu aminokwasowego dwóch frakcji białek, albumin i globulin izolowanych z kłosów dwóch odmian pszenżyta ozimego (Malno i Tewo). W badanych frakcjach zidentyfikowano i oznaczono zawartość piętnastu aminokwasów białkowych. Przeprowadzone badania wykazały, że niska zawartość aminokwasów białkowych w albuminach i globulinach izolowanych z kłosów odmiany Malno może mieć duży wpływ na jej konstytucyjną odporność w stosunku do mszycy zbożowej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies