Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zywnosc, zywienie a zdrowie w 6 Programie Ramowym Unii Europejskiej - projekty realizowane w Instytucie Zywnosci i Zywienia

Tytuł:
Zywnosc, zywienie a zdrowie w 6 Programie Ramowym Unii Europejskiej - projekty realizowane w Instytucie Zywnosci i Zywienia
Food, nutrition and health at the Sixth Framework Programme of European Union - projects conducted-carried out at the National Food and Nutrition Institute
Autorzy:
Traczyk I
Jarosz M.
Tematy:
bezpieczenstwo zywnosci
zdrowie czlowieka
6 Program Ramowy w dziedzinie Badan i Rozwoju Techniki
zywnosc
Instytut Zywnosci i Zywienia
wartosc odzywcza
finansowanie
bazy danych
projekty badawcze
Warszawa
zywienie czlowieka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W latach 2000-2006 Instytut uczestniczył w.11 różnych projektach międzynarodowych, w tym w 5 w ramach 6 Programu Ramowego. Problematyka programów koncentrowała się na: bezpieczeństwie i jakości żywności, diagnozowaniu nowych zagrożeń zdrowia poprzez żywność, poszukiwaniu narzędzi ułatwiających walkę z otyłością, rozszerzaniu i unifikacji baz danych o wartości odżywczej żywności. Realizacja tych zadań przyniosła wiele korzyści w postaci wyników badań oraz publikacji, ale przede wszystkim pozwoliła na włączenie się w nurt badań europejskich i nawiązanie licznych, partnerskich kontaktów naukowych, a także utworzenie sieci instytucji zaangażowanych w sprawy bezpieczeństwa żywności, żywienia i zdrowia.

In the years 2000-2006 the Institute participated in 11 different international projects, including 5 ones carried out as a part of the UE's Sixth Framework Programme. The issues addressed in these projects concentrated on the following subjects: the food safety and quality, evaluation of newly arisen risk/threats linked with food, searching for the tools helpful with the fight against obesity, enlargement and standardization of the databases on nutritional value of food. Realization of these tasks profited in the form of findings as well as many publications, but first gave the possibility to join in common European research. Our participation in the 6 FP enabled also to establish numerous, based on partnership scientific contacts and to create of the network of institutions involved in the food safety, nutrition and health matters too.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies