Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fungistatyczne dzialanie serwatki fermentowanej przez bakterie propionowe

Tytuł:
Fungistatyczne dzialanie serwatki fermentowanej przez bakterie propionowe
Autorzy:
Warminska-Radyko I.
Roczniakowa B.
Tematy:
konserwanty
przemysl spozywczy
fermentacja propionowa
dzialanie fungistatyczne
serwatka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
To the nutrient medium for fungi the whey fermented for 5, 9, and 14 days was added in the amount of 10-30%. The applied whey doses exerted a fungicidal effect or inhibited the growth of fungi colonies. The strongest fungicidal effect in relation to all the test organisms exerted wheys fermented for 14 days by P. jensenii, containing 497 moles/dm3 of both acetic and propionic acid jointly at the ratio of 1:3,3. Among the fungi tested it was Geotrichum candidum, which responded to propionic bacteria metabolites mainly with morphologic changes.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies