Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Potencjal antyoksydacyjny kwercetyny

W pracy oceniano potencjał anty oksydacyjny kwercetyny wykorzystując w tym celu metodę Total Antioxidant Status (TAS) i Peroxyl Radical Trapping Capacity (PRTC).

The aim of the study was to estimate antioxidant potential of quercetin, a plant component of food products. Two analytical methods, Total Antioxidant Status (TAS) and Peroxyl Radical Trapping Capacity (PRTC) were used. Quercetin was shown to be an antioxidant. Its antioxidant potential is however, much lower than that of vitamin C, but considerably higher than that of Trolox (a water-soluble vitamin E analogue). The antioxidant properties of quercetin seem to depend on its chemical structure and is associated with OH groups found in the molecule.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies