Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Podatność na porażenie pszenżyta rdzą żółtą (Puccinia striiformis), rdzą brunatną (Puccinia recondita) i rdzą źdźbłową (Puccinia graminis)

Podatność pszenżyta na porażenie przez Puccinia striiformis, Puccinia graminis i Puccinia recondita badano w doświadczeniach polowych. Oceniano materiał hodowlany pszenżyta ozimego i jarego z 5 krajowych ośrodków hodowli z różnych rejonów Polski. Materiały hodowlane pszenżyta okazały się stosunkowo wrażliwe na porażenie przez Puccinia striiformis. Na 250 testowanych genotypów pszenżyta tylko 51 okazało się odpornych na rdzę żółtą. Wśród przebadanych 250 odmian i rodów 181 genotypów okazało się odpornych na porażenie przez Puccinia graminis. W równo­ległych doświadczeniach z Puccinia recondita aż 136 genotypów (na 250) było odpornych na rdzę brunatną. Procentowy udział form odpornych wśród rodów pszenżyta ozimego był wyższy niż w przypadku pszenżyta jarego.

The studies were conducted to identify response of triticale plants to infection by Puccinia striiformis, Puccinia graminis and Puccinia recondita. Totally of 250 spring and winter triticale genotypes originated from five Polish breeding stations have been tested in field trials. The resistances to yellow, stem and leaf rust exhibited respectively: 51, 181 and 136 cultivars and breeding lines. The resistant genotypes were recognized significantly more often among the winter forms. Thirty of winter and three of spring breeding lines were free of all the three rusts symptoms.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies