Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Dependence between enzymatic activity and the type of soil fertilization for maize cultivation in a monoculture

Tytuł:
Dependence between enzymatic activity and the type of soil fertilization for maize cultivation in a monoculture
Zaleznosci miedzy aktywnoscia enzymatyczna a rodzajem nawozenia gleby pod uprawa kukurydzy w monokulturze
Autorzy:
Wolna-Maruwka A
Tematy:
soil environment
enzyme activity
soil fertilization
fertilization type
plant cultivation
maize
Zea mays
monoculture condition
soil enzyme
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the presented studies, an attempt has been made to utilise enzymatic indicators for the estimation of soil environment reaction to the applied differentiation of organic fertilizers and maize (Zea maysL.) cultivation.The two-year experiment was held on a field. In different development stages of maize, the activities of protease, dehydrogenase and acid phosphatase were determined in the soil. The activity level of the selected enzymes was defined using the spectrometrical method. The results obtained from the studies, show that applied organic fertilization, as well as the cultivation of soil had only a minor effect on the activity of the analysed soil enzymes. In case of dehydrogenases, it was found that their activity in the time of the experiment was the highest after the manure incorporation into the soil. In case of phosphatase, its highest activity was recorded in the soil fertilized with sewage sludge (5 t d.m. ha⁻¹ year⁻²).

Podjęto próbę wykorzystania wskaźników enzymatycznych do oceny reakcji środowiska glebowego na stosowanie zróżnicowanych nawozów organicznych i uprawy kukurydzy (Zea mays L.). Przeprowadzone dwuletnie doświadczenie miało charakter polowo-laboratoryjny. W różnych terminach, związanych z rozwojem kukurydzy oznaczano w glebie aktywność proteaz, deydrogenaz i fosfataz kwaśnych. Poziom aktywności wybranych enzymów określano stosując metodę spektrofotometryczną, a następnie opracowano statystycznie. Uzyskane rezultaty badań wykazały, że zastosowane nawożenie organiczne, jak i uprawa kukurydzy w niewielkim stopniu oddziaływały na aktywność analizowanych enzymów glebowych. W przypadku dehydrogenaz i proteaz stwierdzono, że ich aktywność na przestrzeni doświadczenia w największym stopniu stymulowana była przez wprowadzenie do gleby obornika, fosfatazy zaś w glebie nawożonej osadem ściekowym.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies