Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Seasonal variation of the fruit essential oil of Amorpha fruticosa L.

Tytuł:
Seasonal variation of the fruit essential oil of Amorpha fruticosa L.
Autorzy:
Georgiev E V
Stoianova A.S.
Lis A.
Gora J.
Tematy:
flower
Papilionaceae
decorative shrub
Amorpha fruticosa
essential oil
seasonal variation
oil
chemical composition
fruit
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Amorpha fruticosa L. (amorfa, indygowiec, rodz. Papilionaceae) jest dekoracyjnym krzewem występującym powszechnie w Europie Południowej. Strąki amorfy wykorzystywane są w Bułgarii w przemyśle farmaceutycznym, perfumeryjnym i kosmetycznym. Celem badań było określenie składu chemicznego olejku eterycznego ze strąków amorfy w rocznym cyklu wegetacyjnym rośliny. Surowiec zebrano w Bułgarii w czterech stadiach rozwoju strąków. Olejek eteryczny otrzymano metodą destylacji z parą wodną z wydajnością 0,3-0,5% z niedojrzałych strąków i 0,6-0,7% z dojrzałych strąków. Skład chemiczny olejku badano metodami chromatograficznymi. Składniki olejku wydzielano metodą rektyfikacji pod zmniejszonym ciśnieniem i chromatografii fleszowej (FC). Następnie identyfikowano je metodą chromatografii gazowej (GC), chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią masową (GC/MS) i magnetycznego rezonansu jądrowego (H-, i3C-NMR). W olejku zidentyfikowano ponad 50 składników. Węglowodory seskwiterpenowe dominowały we wszystkich stadiach rozwoju strąków (84-94%). Głównymi składnikami olejku były 5-kadinen (13-18%), y-kadinen (8-11%), ß-kariofilen (4-12%), y-muurolen + ar-kurkumen (12-19%). Strąki amorfy można zaliczyć do grupy tych surowców zielarskich, których skład chemiczny olejku niewiele zmienia się w rocznym cyklu ontogenetycznym.

Amorpha fruticosa L. (amorpha, indigobush, Papilionaceae) is a decorative shrub growing wild in the south of Europe. Fruits of amorpha are used in pharmaceutical and perfumery industry in Bulgaria owing to biologically active substances (rotenoids, flavonoids, volatile oil). Essential oil from fruits of amorpha was investigated. Plant material was collected in Bulgaria in four different stages of maturity. The oil was obtained by hydrodistillation with yield 0.3-0.5% from unripe fruits and 0.6-0.7% from ripe fruits. Chemical composition of the oil was analyzed by chromatography methods. Components were separated by vacuum distillation and repeated flash chromatography (FC). The separation was monitored by TLC. Than the components were identified by GC, GC/MS, 'H- and l3C-NMR spectroscopy. More than fifty constituents were found. Sesquiterpene hydrocarbons (86-94%) dominated in the oil at all stages of maturity of fruits. 5-Cadinene (13-18%), y-cadinene (8-11%), ß-caryophyllene (4-12%), y-muurolene + ar-curcumene (12-19%) were major constituents.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies