Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Resistance of lactic fermentation bacteria Lactobacillus isolated from natural environments to antibiotics - short report

Tytuł:
Resistance of lactic fermentation bacteria Lactobacillus isolated from natural environments to antibiotics - short report
Autorzy:
Laniewska-Moroz L.
Warminska-Radyko I.
Gradzka J.
Dajnowiec M.
Tematy:
natural environment
pickled cucumber
lactic fermentation bacteria
antibiotic
Lactobacillus
microflora
sauerkraut
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the present paper was to determine the level of resistance of Lactobacillus bacteria isolated from sauerkraut and pickled cucumbers to antibiotics. Lactic fermentation bacteria were isolated on MRS, according to the methodology elaborated by Rogos. Tests API 50 CH (produced by the company bioMerieux) were applied for identification. Resistance to antibiotics was determined employing the diffusion method. It was found that the resistance of Lactobacillus rods isolated from pickled products to antibiotics depended on the strain species and source of its origin. All strains of Lactobacillus planiarum and Lactobacillus brevis were resistant to nalidixic acid, 41.3% of strains turned out to be resistant to kanamycin, while only 3.4% to neomycin. As concerns polypeptide antibiotics, 27.5% of the strains tested were resistant to Colistin. All strains of lactic fermentation bacteria isolated from pickled vegetables were sensitive to ß-lactam antibiotics, riphamycins, furan derivatives and chloramphenicol.

Celem pracy było określenie antybiotykooporności bakterii z rodzaju Lactobacillus wyizolowanych z kiszonej kapusty i kiszonych ogórków. Izolacje bakterii fermentacji mlekowej przeprowadzono na podłożu MRS wg Rogosa. Do identyfikacji użyto testy API 50 CH (firmy bioMerieux). Oporność oznaczono metodą dyfuzyjno - krążkową. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że oporność na antybiotyki pałeczek z rodzaju Lactobacillus, wyizolowanych z kiszonych produktów, była różna w zależności od gatunku szczepu, jak również źródła jego pochodzenia. Wszystkie wyizolowane szczepy z gatunków Lactobacillus plantarum i Lactobacillus brevis były oporne na kwas nalidyksowy, 41,3% badanych szczepów było opornych na kanamycynę, natomiast tylko 3,4% na neomycynę. Na kolistynę z grupy antybiotyków polipeptydowych opornych było 27,5% badanych szczepów. Wszystkie wyizolowane szczepy pałeczek fermentacji mlekowej były wrażliwe na stosowane w doświadczeniu antybiotyki β-aktamowe, ryfamycyny, pochodne furanu i chloramfenikol.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies