Tytuł pozycji:
Ocena sposobu odżywiania sie osób pozostających w odosobnieniu
Celem pracy była ocena sposobu odżywiania się osób przebywających w odosobnieniu. Badania przeprowadzono wśród mężczyzn w wieku 19-55 lat, osadzonych w Areszcie Śledczym w Szczecinie, w ciągu tygodnia, we wszystkich porach roku. Liczebność grupy każdorazowo wynosiła 30 osób. Sposób odżywiania się mężczyzn oceniano na podstawie składu jadłospisu oraz składu dojadania. Informacje odnośnie dojadania uzyskano z wywiadu przeprowadzonego wśród osadzonych. Racje pokarmowe zawierały niewystarczającą ilość wapnia i ryboflawiny, a nadmiar, w stosunku do norm (na poziomie bezpiecznym) - energii, białka, tłuszczu, witaminy A, żelaza i częściowo węglowodanów. Z analizy wielkości spożycia produktów spożywczych wynikało, że niedostateczny był udział produktów z grupy: mleko i przetwory mleczne, warzywa i owoce (wszystkie 3 grupy) oraz jaj, masła i nasion roślin strączkowych. Z kolei nadmierne spożycie występowało w przypadku grupy: mięso i przetwory mięsne oraz inne tłuszcze. Nadmiar energii, tłuszczu i węglowodanów może stwarzać zagrożenie utrwalaniu się stanu otyłości czy nadwagi u części mężczyzn. Niedobór wapnia oraz brak ruchu i światła słonecznego może przyczyniać się do rozwoju objawów osteoporozy u aresztowanych.
The number of imprisoned people has been increasing recently in Poland, partially as a result of socio-economic changes. The aim of the studies was to evaluate the diet of people held in custody. Studies were conducted weekly and seasonally in a group of men (age of 19-55) kept in a police custody in Szczecin. The analyzed group, each time, included 30 individuals. The diet was evaluated based on the composition of menu and consumed snacks. A survey conducted among arrested provided data on snack consumption. The rations were deficient in calcium and riboflavin and excess of energy, protein, fat, vitamin A, iron and partially carbohydrates, regarding recommended daily intake. Analysis of the amount of consumed food products revealed that the contribution of following product groups: milk and milk products, vegetables and fruit (all 3 groups), eggs, butter and legumes, towards the diet was insufficient. On the contrary, the excessive consumption covered meat and meat products and other fats. The excess of energy, fat and carbohydrates may pose a risk of persistent overweight among a part of men whose BMI was within range from 25-29,9 and more. The deficit in calcium observed in a majority of rations, which was a result of insufficient consumption of milk and milk products, may lead to osteoporosis symptoms promoted by a low physical activity of arrested individuals.