Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Application of ultraviolet spectroscopy to discriminate wheat alpha-beta- and gamma-gliadins separated with high-performance liquid chromatography - a short report

Tytuł:
Application of ultraviolet spectroscopy to discriminate wheat alpha-beta- and gamma-gliadins separated with high-performance liquid chromatography - a short report
Zastosowanie spektroskopii w nadfiolecie do rozrozniania alfa-beta- i gamma-gliadyn pszenicy rozdzielonych metoda wysokosprawnej chromatografii cieczowej - krotki komunikat
Autorzy:
Dziuba J.
Nalecz D.
Minkiewicz P.
Hanasiewicz A.
Tematy:
gliadin
wheat gliadin
aromatic amino acid
gliadin protein
ultraviolet spectroscopy
high performance liquid chromatography
application
separation
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Studies were carried out to identify and detect potentially toxic proteins of wheat. The gliadin fractions were subjected to chromatographic and spectroscopic analyses to develop the relevant discriminants. The spectral analysis showed that these proteins differ considerably in their tryptophan-to-tyrosine molar ratios. A standard curve was used. The gliadin fractions were identified by comparing the calculated values of the tryptophan-to-tyrosine molar ratio with the values obtained based on the amino acid sequence of wheat gliadins in the Swiss-Prot/TrEMBL database. Based on the retention times and second derivatives of UV spectra, the particular wheat gliadin fractions were classified as α/β or γ-gliadins.

Celem badań była identyfikacja i wykrywanie potencjalnie toksycznych białek pszenicy. Badania obejmowały chromatograficzno-spektroskopową analizę frakcji prolaminowej białek pszenicy, w tym rozdział chromatograficzny (RP-HPLC) i opracowanie wyróżników chromatograficzno- spektralnych. Analiza spektralna chromatograficznie rozdzielonych frakcji gliadyn pszenicy wykazała, że są to białka różniące się znacznie stosunkiem molowym aminokwasów aromatycznych tryptofanu (Trp) do tyrozyny (Tyr). Do obliczania stosunku molowego Trp/Tyr wykorzystano drugie pochodne widm UV poszczególnych frakcji. Identyfikacji frakcji gliadynowych dokonano porównując obliczone wartości stosunku molowego tryptofanu do tyrozyny z wartościami otrzymanymi na podstawie sekwencji aminokwasowych gliadyn pszenicy dostępnych w bazie danych Swiss-Prot/TrEMBL. Na podstawie czasów retencji oraz drugich pochodnych widm UV sklasyfikowano poszczególne frakcje gliadyn pszenicy jako α/β- lub γ-gliadyny.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies