Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Identyfikacja bakterii wyizolowanych z wody pochodzacej z niektorych galezi przemyslu rolno-spozywczego.Czesc III

Tytuł:
Identyfikacja bakterii wyizolowanych z wody pochodzacej z niektorych galezi przemyslu rolno-spozywczego.Czesc III
Autorzy:
Soberka R.
Sciazko D.
Tematy:
cukiernictwo
przemysl rolno-spozywczy
bakterie kwasu octowego
mleczarstwo
mikroorganizmy
woda
bakterie grupy coli
winiarstwo
bakterie
browarnictwo
bakterie kwasu mlekowego
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pierwszej i drugiej części niniejszego artykułu omówiono niektóre drobnoustroje szkodliwe dla człowieka oraz mikroorganizmy mające wpływ na jakość artykułów spożywczych. W trzeciej części przedstawiono wyniki mikrobiologicznych badań wody. Wykazano przydatność stosowanych podłoży wybiórczych do analizy bakteriologicznej wody. Zastosowanie odpowiednich metod mikrobiologicznych z uwzględnieniem badań morfologicznych, fizjologicznych i biochemicznych pozwoliło zidentyfikować 13 rodzajów bakterii z wyodrębnieniem licznych gatunków oraz jedną grupę bakterii niezidentyfikowaną. Bakterie te wyizolowano z wody pochodzącej z browarów, mleczarni, winiarni, cukrowni i oddziału produkcji lemoniad. Stwierdzono w poszczególnych oddziałach tych zakładów istnienie w wodzie specyficznej mikroflory bakteryjnej.

The first two parts of this paper deal with some microorganisms harmful to people and affecting the quality of food products. The third part shows the results of microbiological analysis of the water. Selective media used for the bacteriological analysis of water proved to be very useful. Appropriate microbiological methods used in this study including morphological, phisiological and biochemical analysis made it possible to identify 13 genuses of bacteria in which numerous species wеге separated. One group of bacteria observed was not identified. These bacteria were isolated from the water taken from breweries, dairies, wineries, sugar factories and from a department of lemonade Production. In some departments of these institutions a specific bactегіаІ microflora was found.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies