Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Antarctic fishes: the chemical composition of muscle, liver and food of two notothenioids

Tytuł:
Antarctic fishes: the chemical composition of muscle, liver and food of two notothenioids
Autorzy:
Kamler E
Tematy:
fish
food chain
mineral content
food
notothenioid
chemical composition
Notothenia coriiceps
Notothenia rossii
fat
muscle
Antarctic fish
Lepidonotothen nudifrons
protein
liver
tissue
sulphur level
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
A combination of low fat (6.1 and 4.8% of dry matter), high protein (78.6 and 84.3% d.m.) and mineral content (6.3 and 6.2% d.m.), as well as high moisture (80.8 and 81.7% of fresh matter), which is typical of Antarctic benthic fish, was found in the muscle of Notothenia coriiceps and Lepidonotothen nudifrons, respectively. Fish food items (whole amphipods) were high in minerals (34.3% d.m.) and poor in protein (39.1% d.m.), while macroalgae presented an association of high moisture (89% of wet matter), high minerals (36.5% d.m.), low lipids (1.8% d.m.) and very low protein (17.5% d.m.). The poor nutritional value of these food items seems to be compensated for by high food intake. Sulfur levels in fish tissues were negatively related to fish size. Sulfur and nitrogen were inter-correlated strongly and positively, and most of the sulfate is probably derived in muscle and liver from sulfur-containing amino acids.

Badano zawartość głównych pierwiastków (C, H, N i S) i głównych składników (uwodnienie, popiól, bialko i lipidy) w tkankach (mięśnie i wątroba) i pokarmie (całe Amphipoda i makroglony) dwóch bentonicznych ryb antarktycznych: Notothenia coriiceps i Lepidonotothen nudifrons. W mięśniach stwierdzono kombinację wysokich zawartości wody (odpowiednio 80,8 i 81,7%), popiołu (6,3 i 6,2% suchej materii) i białek (78,6 i 84,3% s.m.) oraz niskiej zawartości tłuszczu (6,1 i 4,8% suchej materii) (tabela 3); taka kombinacja jest typowa dla antarktycznych ryb przydennych. Wśród skladników pokarmowych - Amphipoda obfitowały w składniki mineralne (34,3% s.m.) i były ubogie w białko (39,1% s.m.), zaś w makroglonach wysokiemu uwodnieniu mokrej materii (89,0%) towarzyszyły wysoka zawartość popiołu (36,5% s.m.), bardzo niska zawartość białka (17,5% s.m.) i niska zawartość lipidów (1,8% s.m.) (tabela 3). Wydaje się, że niska wartość odżywcza pokarmu jest rekompensowana przez jego wysokie spożycie. Poziom siarki w tkankach był ujemnie skorelowany z wielkością ryb (rys. 1). Pozytywne, silne wzajemne korelacje siarki i azotu stwierdzone w tkankach można objaśnić tym, że w mięśniach i wątrobie większość siarki występuje w aminokwasach.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies