Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Plonowanie wybranych odmian soczewicy jadalnej [Lens culinaris Medic.] na glebie kompleksu zytniego dobrego

Przedstawiono wyniki uzyskane z trzyletniego doświadczenia polowego, założonego na glebie kompleksu żytniego dobrego. Badania dotyczyły zdolności plonowania pięciu odmian soczewicy oraz zawartości podstawowych związków organicznych i składników mineralnych w nasionach. Najwyższy plon dała odmiana Izka i ród Krak 2. Najwyższą zawartość białka stwierdzono w nasionach odmiany Anita. Odmiana ta, podobnie jak typ kanadyjski, zawierała najwięcej związków bezazotowych wyciągowych. Nasiona odmian Anita i Izka charakteryzowały się najbardziej korzystną zawartością podstawowych makro- i mikropierwiastków. ’Anita’ i ’Izka’, wyhodowane w Akademiach Rolniczych – lubelskiej i krakowskiej, są pierwszymi krajowymi odmianami soczewicy.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies