Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Determination of Fe3plus, Cu2plus, Zn2plus and Mn2plus ions content in some fruits of medicinal plants

Tytuł:
Determination of Fe3plus, Cu2plus, Zn2plus and Mn2plus ions content in some fruits of medicinal plants
Autorzy:
Sowa I
Blicharska E.
Kocjan R.
Tematy:
atomic absorption spectrometry
determination
ion content
medicinal plant
ion chromatography
fruit
heavy metal
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the Aroniae fructus, Rubi idaei fructus, Sambuca fructiis, Rosae fructus, Sorbí fruetus, Pyriis malus fructus, Foeniculi fructus, Pruni spinosae fructus and Myrtilli fructus, the contents of Fe3+, Cu2+, Zn2+ and Mn2+ ions were determined by the flame atomic absorption spec­trometry (MS) and ion chromatography (IC). It was found that the quantities of the ex­amined ions differ and vary in the investigated species. The amounts were: Fe3+ 20.99 - 1084.3 mg/kg; Cu2+ 2.44 - 13.58 mg/kg; Zn2+ 8.19 - 139.11 mg/kg and Mn2+ 4.88 - 217.32 mg/kg of dry mass.

Metodą chromatografii jonowej i metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej z atomi- zacją płomieniową, oznaczono zawartość jonów Fe3+, Cu2+, Zn2+ i Mn2+ w owocach aro- nii, maliny, bzu czarnego, róży, jarzębiny, jabłoni, kopru włoskiego, tarniny i borówki czernicy. Stwierdzono, że ilości tych jonów były zróżnicowane dla różnych owoców i mieściły się w granicach: Fe3+ 20,99 - 1084,30 mg/kg; Cu2+ 2,44 - 13,58 mg/kg; Zn2+ 8,19 - 139,11 mg/kg oraz Mn2+ 4,88 - 217,32 mg/kg suchej masy.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies