Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kwasy tluszczowe w czekoladach i wyrobach czekoladowych

Określono zawartość tłuszczu oraz skład kwasów tłuszczowych w 45 czekoladach (pełnych i nadziewanych) i 15 wyrobach czekoladowych, pochodzących od 19 producentów i zakupionych na rynku warszawskim w ostatnich dwóch latach. Stwierdzono dużą zmienność zawartości tłuszczu w badanych produktach (od 6,6 do 40,0%) oraz wszystkich grup kwasów tłuszczowych, szczególnie w przypadku czekolad nadziewanych i wyrobów czekoladowych.

Fat content as well as fatty acids composition in 46 chocolate both stuffed and hard type as well as 14 chocolate related products from the market in Warsaw area in the years of 1997-1999 has been analysed. As the result of above investigations the considerable difference in fat content (from 6,6 to 40,0%) as well as fatty acids groups has been detected, in particular in stuffed chocolates and chocolate products.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies