Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zmiany ilosciowe wybranych skladnikow chemicznych w procesie mrozenia i zamrazalniczego skladowania glownych i bocznych roz brokula

Tytuł:
Zmiany ilosciowe wybranych skladnikow chemicznych w procesie mrozenia i zamrazalniczego skladowania glownych i bocznych roz brokula
Quantitative changes of selected chemical components during freezing and storage of primary and secondary broccoli inflorescences
Autorzy:
Gebczynski P
Tematy:
przechowywanie
sklad chemiczny
beta-karoten
azot
zmiany ilosciowe
chlorofil
sucha masa
mrozenie
warzywa
witamina C
brokuly
procesy technologiczne
karotenoidy
storage
chemical composition
beta-carotene
nitrogen
quantitative change
chlorophyll
dry mass
freezing
vegetable
vitamin C
technological process
carotenoid
broccoli
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Oceniono wpływ rodzaju części użytkowej (róże główne i boczne) oraz procesu technologicznego mrożenia i zamrażalniczego składowania na zawartość składników chemicznych istotnych dla jakości brokuła. Róże boczne charakteryzowały się większą zawartością suchej masy, azotu ogółem, witaminy C, chlorofilu, beta-karotenu i karotenoidów oraz mniejszą zawartością azotanów. Zawartość azotu białkowego w obydwu rodzajach róż była zbliżona. Zmiany analizowanych składników w procesie technologicznym podczas przechowywania mrożonek miały podobny przebieg w produktach otrzymanych z róż głównych i z róż bocznych.

Effects of type of inflorescence, technological process of freezing and storage of the frozen product on the contents of some chemical components important for broccoli quality were investigated. Secondary inflorescences were characterised by higher quantity of dry matter, total nitrogen, vitamin C, chlorophyll, beta-carotene and carotenoids and by lower level of nitrates than the primary ones. Protein nitrogen was on same level in the primary and secondary inflorescences. The changes of analysed components during the technological process and storage were similar in both of the frozen products.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies