Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Estimation of the chemical composition and antimicrobial and antioxidant activity of extracts received from leaves and roots of American ginseng [Panax quinquefolium L.]

Tytuł:
Estimation of the chemical composition and antimicrobial and antioxidant activity of extracts received from leaves and roots of American ginseng [Panax quinquefolium L.]
Ocena skladu chemicznego oraz aktywnosci przeciwdrobnoustrojowej i antyoksydacyjnej ekstraktow z lisci i korzeni zen-szenia pieciolistnego [Panax quinquefolium L.]
Autorzy:
Ludwiczuk A
Wolski T.
Holderna-Kedzia E.
Tematy:
American ginseng
plant extract
Panax quinquefolium
medicinal plant
chemical composition
antimicrobial activity
leaf
phenolic compound
antioxidant activity
root
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this paper was to investigate the chemical composition of leaves and roots of American ginseng (Panax quinquefolium L.) and to estimate the antimicrobial and anti­oxidant activity of ginseng extracts. Investigations showed that ginsenosides and phenolic compounds (flavonoids, phenolic acids and tannins) are present in both investigated raw materials. Ginseng leaves are characterised, in comparison to ginseng roots, by higher concentrations of ginsenosides, flavonoids and phenolic acids. The tannin fraction is pres­ent only in ginseng roots. Preliminary investigations on microbiological activity showed that both examined ginseng extracts from Panax quinquefolium had weak activity against Gram-negative and Gram-positive organisms as well as weak antifungal activity. Studies on antioxidant activity of ginseng extracts showed that leaf extract had about 30% stronger antioxidant activity in comparison to a root extract.

Celem podjętych badań była analiza fitochemiczna korzeni i liści żeń-szenia amerykańskiego (Panax quinquefolium L.), a także wstępna ocena aktywności przeciwdrobnoustrojowej i antyoksydacyjnej ekstraktów z żeń-szenia. Badania wykazały obecność ginsenozydów oraz związków fenolowych (flawonoidy, kwasy fenolowe, taniny) w obu badanych surow­cach. Liście żeń-szenia charakteryzują się w porównaniu do korzeni większą zawartością zarówno ginsenozydów, jak i flawonoidów oraz kwasów fenolowych. W korzeniu żeń- szenia jest natomiast więcej związków garbnikowych. Wstępna ocena aktywności mikrobiologicznej wykazała, że ekstrakty z liści i korzeni Panax quinquefolium odznaczają się słabym oddziaływaniem na ziarniaki Gram-dodatnie, pałeczki Gram-ujernne oraz grzyby. Silniejsze działanie przeciwdrobnoustrojowe wykazują jednakże liście żeń-szenia. Badania aktywności antyoksydacyjnej wykazały, że przeciwutleniające działanie wyciągu z liści było mniej więcej o 30% silniejsze w porównaniu do wyciągu uzyskanego z korzeni żeń-szenia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies