Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wielkosc spozycia dieldryny i aldryny w Polsce

Przedstawiono i omówiono dostępne wyniki badań stopnia skażenia żywności pozostałościami dieldryny i aldryny. Oszacowano, że wielkość spożycia dieldryny i aldryny w Polsce jest 5-10-krotnie niższa od wyznaczonych wartości dopuszczalnego dziennego pobrania (ADI; RfD). Dieldryna i aldryna były stosowane w Polsce krótko i w małych ilościach w latach 1958-1971. O ile pozostałości aldryny są praktycznie nieobecne w żywności produkowanej w kraju, to źródłem dieldryny jest skażone środowisko naturalne. Pozostałości dieldryny i aldryny potencjalnie mogą jeszcze występować w niektórych środkach spożywczych pochodzących z Azji, Oceanii, Afryki i przypuszczalnie z Ameryki Łacińskiej, tj. w rejonach świata gdzie conajmniej jeszcze niedawno stosowano te pestycydy.

Dieldrin and aldrin exposure from a particular food items in Poland in 1970-1996 was calculated by multiplying its annualized mean consumption rates by residue concentration in the food. Estimated daily dietary intakes of dieldrin and aldrin were from 1,0 do 1,3 µg per person in 1970-1985 and from 0,50 do 0,58 µg per person in 1990-1996, on the average. Fish and dairy products are a main source of dieldrin in a total diet in Poland.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies