Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Aktualne mozliwosci stosowania roslin straczkowych w zywieniu

Tytuł:
Aktualne mozliwosci stosowania roslin straczkowych w zywieniu
Current possibilities of pulse crops use in nutrition
Autorzy:
Czachla T.
Kwiatkowska-Sienkiewicz K.
Piec A.
Tematy:
sklad chemiczny
rosliny straczkowe
spozycie zywnosci
wartosc odzywcza
zywienie czlowieka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Nasiona roślin strączkowych stanowią cenne źródło białka i błonnika. Poprawę składu białkowego uzyskuje się przez wprowadzenie nowych odmian tego gatunku. Nowe technologie pozwalają na modyfikowanie i wprowadzanie innych białek w sposób kontrolowany. W pracy przedstawiono aktualną rolę spożycia strączkowych, stosownie do najnowszych poglądów. Uwzględniono znaczenie mniej znanych roślin - soczewicy, lędźwianu, ciecierzycy i łubinu.

Pulse crops seeds are a rich source of proteins and cellulose. Improvement of protein content is obtained by introduction of new sorts of this plant. New technologies allow modifications and introduction of other proteins m controlled way. This work presents current role of pulse crops consumption according to new opinion. Importance of less known plants like lentils, chick-pea and lupine was considered.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies