Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Jersinioza ryb lososiowatych - charakterystyka czynnika etiologicznego i metody jego identyfikacji

Tytuł:
Jersinioza ryb lososiowatych - charakterystyka czynnika etiologicznego i metody jego identyfikacji
Yersiniosis of salmonids: characteristic etiological factors and methods of its identification
Autorzy:
Pekala A
Antychowicz J.
Tematy:
ryby
lososiowate
Salmonidae
choroby zwierzat
jersynioza
etiologia
Yersinia ruckeri
taksonomia
wlasciwosci
identyfikacja
metody biochemiczne
metody serologiczne
lancuchowa reakcja polimerazy
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Yersinia ruckeri, a Gram-negative rod belonging to Enterobacteriaceae family, genus Yersinia, is a causative agent of yersiniosis of salmonids. The size of the active growth cells are 0.75 × 1.0 µm - 3 µm. The presence of flagella are connected with motile ability but non motile bacterium are isolated more frequently. The biochemical characteristics of Y. ruckeri strains are rather homogenous. Y. ruckeri rods in in vitro examination are characterized as quite sensitive to medicines. All of the Polish isolates were sensitive to oxytetracycline, flumeqine and enrofloxacin. Classical bacteriological methods are mainly used for the diagnostics of yersinisis. Tryptone soya agar or 5% blood agar are carried out for the isolation of the microorganism. Selective and facultative mediums such as Furones medium, ROD or Waltman-Shotts media are also used. Identification of the isolated strains is performed by the characteristics of their biochemical properties, after which an analysis of the obtained profiles is done. Commercial API 20E kits are used in the examination of biochemical characteristic of the isolates but it is necessary for the results of the identification to be always supplemented by complementary tests. The plate agglutination test and PCR are carried out as a confirmation of identification of Y. ruckeri rods. This last method, on account of its high sensitivity, is useful in the detection of asymptomatic carriers of bacterium Y. ruckeri.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies