Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Changes in ferulic and sinapic acid esters and quercetin rhamnoside contents in the selected hot pepper cultivars as influenced by maturity

Tytuł:
Changes in ferulic and sinapic acid esters and quercetin rhamnoside contents in the selected hot pepper cultivars as influenced by maturity
Zmiany zawartosci estrow kwasu ferulowego i synapinowego oraz ramnozydu kwercetyny w owocach wybranych odmian papryki w zaleznosci od fazy dojrzalosci
Autorzy:
Materska M
Perucka I.
Tematy:
plant cultivar
pepper
Capsicum annuum
fruit
maturation
ferulic acid ester
sinapic acid ester
quercetin rhamnoside
phenolic compound
Bronowicka Ostra cultivar
Cyklon cultivar
Tornado cultivar
Tajfun cultivar
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The effect of fruit maturation on changes in the three phenolic compounds: ferulic and sinapic acid esters as well as quercetin rhamnoside in different pepper cultivars (‘Bronowicka Ostra’, ‘Cyklon’, ‘Tornado and Tajfun’) was determined. The concentration of phenolic acid esters increased during maturity, contributing 10.31-53.42 mg/kg of f.w. and 9.01-56.94 mg/kg of f.w. for ferulic and sinapic acid ester, respectively. Level of quercetin rhamnoside decreased during fruit maturation and its content was between 11.33-110.81 mg/kg of f.w. The concentration of phenolic compounds varied greatly among the pepper cultivars. The richest in these compounds were hot cultivars ‘Bronowicka Ostra’ and ‘Cyklon’.

W pracy określono zmiany zawartości trzech związków fenolowych: estrów kwasu ferulowego i synapinowego oraz ramnozydu kwercetyny w trakcie dojrzewania owoców w czterech odmianach papryki: ‘Cyklon’, ‘Boronowicka Ostra’, ‘Tomado’ i ‘Tajfun’. Na podstawie otrzymanych wyników badań stwierdzono, że podczas dojrzewania owoców papryki zmieniał się skład ilościowy frakcji fenylopropanoidów. Wraz z dojrzewaniem owoców zmniejszała się zawartość ramnozydu kwercetyny, której największe ilości zanotowano w owocach odmiany ‘Cyklon’ (110,81 mg/kg św.m.), a wzrastała zawartość estrów glukozydowych kwasów ferulowego i synapinowego, których największą zawartość zanotowano odpowiednio w owocach odmiany ‘Cyklon’ (53,42 mg/kg św.m.) i ‘Bronowicka Ostra’ (56,94 mg/kg św. m.).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies