Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Quantification of L-DOPA, lupeol and beta-sitosterol from leaves of Clerodendrum phlomidis by TLC

Tytuł:
Quantification of L-DOPA, lupeol and beta-sitosterol from leaves of Clerodendrum phlomidis by TLC
Ocena ilosciowa zawartosci L-DOPA, lupeolu i beta-sitosterolu w lisciach Clerodendrum phlomidis metoda TLC
Autorzy:
Raja M M
Mishra S.H.
Tematy:
India
Ayurvedic medicine
Siddha medicine
medicinal plant
Lamiaceae
Clerodendrum phlomidis
leaf
L-3,4-dihydroxyphenylalanine
lupeol
beta-sitosterol
thin-layer chromatography
quantitative analysis
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Clerodendrum phlomidis Linn. f. of the family Lamiaceae is an important and well known medicinal plant in Ayurveda and Siddha system of medicines. To ensure identity, quality of the plant material and considering the wide therapeutic application of L-DOPA, lupeol and β-sitosterol, the present study was planned to quantify these marker constituents by TLC method. The amount of L-DOPA, lupeol and β-sitosterol quantified from the leaves of C. phlomidis were 0.06806, 0.01733 and 0.06324 % w/w, respectively. This TLC procedure may be used effectively for identity, quality evaluation as well as quantitative determination for this plant or its derived products.

Clerodendrum phlomidis Linn. z rodziny Lamiaceae jest ważną i dobrze znaną rośliną leczniczą stosowaną w systemach Ayurvedic i Siddha. By upewnić się co do identyfikacji i jakości materiału, a także wiedząc o wielu zastosowaniach terapeutycznych L-DOPA, lupeolu i β-sitosterolu, w niniejszej pracy zaplanowano ocenę ilości tych składników za pomocą metody TLC. Ilość L-DOPA, lupeolu i β-sitosterolu w liściach C.phlomidis wyniosła odpowiednio 0,06806, 0,01733 i 0,06324 % w/w. Opisana procedura z zastosowaniem TLC może być skuteczna w identyfikacji, ocenie jakościowej, a także ocenie ilościowej składników tej rośliny lub produktów z niej otrzymanych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies