Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wartosc zywieniowa tluszczow wystepujacych w calodziennych racjach pokarmowych roznych grup ludnosci z regionu Wielkopolski.Cz.6 Tluszcze wystepujace w racjach pracownikow fizycznych

Tytuł:
Wartosc zywieniowa tluszczow wystepujacych w calodziennych racjach pokarmowych roznych grup ludnosci z regionu Wielkopolski.Cz.6 Tluszcze wystepujace w racjach pracownikow fizycznych
Autorzy:
Przyslawski J.
Tematy:
Wielkopolska
normy zywienia
pracownicy fizyczni
tluszcze
wartosc odzywcza
calodzienne racje pokarmowe
zywienie czlowieka
Wielkopolska region
worker
nutrition standard
fat
nutritional value
daily food ration
human nutrition
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Nutritional value of fats in a whole day's rations of persons of workmen's standing, was investigated. Fat content going beyond the recommended limit on an average by 30%, at the fat energy portion being on a level of 38%, was found. Mutual relationship of saturated acids to mono-, and poly-unsaturated acids, was found to depart considerably from that recommended at values: P:S = 0.14, and 2S-P = 29,2. Dominant group was saturated and mono- unsaturated acids. Polyunsaturated acids content was low and amounted up 7% of total fatty acids sum. The content of acids with hypercholesteremic and proaggregative properties was observed to stand several times higher than that of essential fatty acids. The energy portion from essential fatty acids (amounting to 2,16%) was found to be one of the lowest value noted among the population hitherto investigated.

Wartość żywieniowa tłuszczu występującego w całodziennych racjach pokarmowych pracowników fizycznych nie odpowiadała istniejącym zaleceniom żywieniowym. Zawartość tłuszczu była wyższa od zalecanej o ponad 30%, dostarczając ok. 40% energii w CRP. Udział energii z kwasów niezbędnych (NNKT) w CRP wynosił 2,1%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies