Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Vergleichsuntersuchung der Inhaltsstoffe von Piper methysticum G. Forster verschiedener Herkunft

Tytuł:
Vergleichsuntersuchung der Inhaltsstoffe von Piper methysticum G. Forster verschiedener Herkunft
Badania porównawcze składników Piper methysticum G. Forster różnego pochodzenia
Autorzy:
Blaszczyk T
Tematy:
rosliny lecznicze
sklad chemiczny
pieprz
kawalakton
kawaina
Piperaceae
korzenie
pieprzowate
Piper methysticum
Język:
niemiecki
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Korzenie Piper methysticum pochodzące z 6 wysp Południowego Pacyfiku podzielono na 6 grup (A-F) zawierających całe korzenie, różne części korzeni, a także sproszkowane korzenie. Ogólną zawartość kawalaktonu oznaczano za pomocą IR, natomiast ogólną zawartość kawainy oznaczano za pomocą HPLC. Badane próbki korzeni Piper methysticum różniły się znacznie pod względem zawartości kawalaktonu i kawainy. Największą zawartość tych związków stwierdzono w najbardziej skrajnych korzeniach P. methysticum, najmniej zawierały je sproszkowane korzenie.

The cava roots coming from the different islands in the South Pacific, were divided into 6 categories. Category A to F contained whole roots, different root parts, as well as pulverized roots. The total content of cavalactone was determined for 6 categories through IR spectroscopy. The absolute content of cavaine as well as the relative content of the individual lactones of each cava root sample was determined through HPLC. The total content of cavalactone of the different samples differs considerably. Also the content of cavaine shows considerable differences and corresponds to the total content of cavalactone. The relative content of the individual lactones varies partly from category to category of the cava roots. In general, the pulverized Piper methysticum shows considerably lower results than the whole root, which is probably due to contamination. The peripheral parts of the root contain the highest content of cavalactone and cavaine.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies