Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effects of diet composition and supplementation with selected minerals on the content and composition of fatty acids in the perivisceral fat tissue of rats

Tytuł:
Effects of diet composition and supplementation with selected minerals on the content and composition of fatty acids in the perivisceral fat tissue of rats
Autorzy:
Friedrich M.
Serwotka J.
Tematy:
selected mineral
perivisceral fat tissue
fat tissue
content
diet composition
fatty acid
rat
diet supplementation
mineral component
composition
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The experiment described in the paper focused on the effects of complementary and excess diet supplementation on body weight changes and fat tissue accumulation. Untreated wheat, corn grains, and barley grits in the original diet were isocalorically substituted with wheat flour, sucrose, and minerals (calcium, magnesium, chromium, and zinc). The feed in which whole cereal grains were replaced by flour and sucrose did not significantly affect the amount of feed consumed, body weight gains nor fat accumulation. Diet supplementation with selected mineral components to compensate for the deficiencies caused by the modification produced, in the female rats, significantly reduced body weight gains (0.3± 1.9 g/100 g diet) and perivisceral fat accumulation (pericardial fat 0.009±0.005 g/100 g diet; peri- intestinal 0.790±0.575 g/100 g diet), whereas significantly increased muscle fat content (6.49±0.15 g). At comparable body weight gains, the male rats showed a significantly higher perivisceral (pericardial fat 0.039±0.008 g/100 g diet; peri-intestinal 0.769±0.152 g/100 g diet) and intramuscular fat accumulation (6.49 ±0.15 g). Excess supplementation resulted, in both sexes, in a significantly reduced feed consumption accompanied, however, by significantly higher body weight gains per unit feed consumed (females 4.8±2.3g/100g diet; males 3.7±3.1 g/100 g diet) as well as by a significantly higher accumulation of perivisceral and intramuscular fat (females 0.058±0.024 g/100 g diet; 2.060±0.676 g/100 g diet; 7.53±0.12 g; males 0.42±0.16 g/100 g diet; 0.934±0.305 g/100 g diet; 5.48±0.16 g, respectively). The modified diet and its supplementation resulted in significant changes in the contents of individual fatty acids in the perivisceral fat, the changes involving mainly an increase in saturated and monounsaturated acids and a reduction in polyunsaturated acids, particularly in the males.

W przeprowadzonym doświadczeniu badano wpływ uzupełniającej lub nadmiarowej suplementacji wybranymi składnikami mineralnymi (wapń, magnez, chrom, cynk) diety, w której pełne ziarna pszenicy i kukurydzy oraz kaszę jęczmienną izokalorycznie zastąpiono mąką pszenną i sacharozą, na przyrosty masy ciała oraz gromadzenie tkanki tłuszczowej i skład jej kwasów tłuszczowych. Stwierdzono, że pasza, w której pełne ziarna zbóż izokalorycznie zastąpiono mąką i sacharozą nie wpływała w sposób istotny na wielkość jej pobrania, przyrosty masy ciała i gromadzenie tkanki tłuszczowej (tab. 3). Zastosowanie suplementacji uzupełniającej powstałe po zamianie składników diety niedobory, u samic sprzyjało istotnie mniejszym przyrostom masy ciała, mniejszemu gromadzeniu okołonarządowej tkanki tłuszczowej przy istotnym wzroście jej zawartości w mięśniach; u samców przy porównywalnych przyrostach masy ciała obserwowano istotnie większe odkładanie tłuszczu okołonarządowego i śródmięśniowego (tab. 3). Zastosowanie suplementacji nadmiarowej powodowało u obu płci badanych zwierząt istotnie mniejsze pobranie paszy, któremu jednak towarzyszył istotnie większy przyrost masy ciała na jej jednostkę oraz istotnie większe gromadzenie okołonarządowej i śródmięśniowej tkanki tłuszczowej (tab. 3). Stwierdzono, że pasza zmodyfikowana i jej suplementacja powodowały istotne zmiany zawartości poszczególnych kwasów tłuszczowych w okołonarządowej tkance tłuszczowej, polegające głównie na wzroście zawartości nasyconych i monoenowych oraz spadku zawartości polienowych kwasów tłuszczowych, szczególnie u samców (tab. 4).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies