Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of triticale waxes on host selection by aphids

Tytuł:
Effect of triticale waxes on host selection by aphids
Autorzy:
Wojcicka A
Leszczynski B.
Tematy:
triticale
plant resistance
grain aphid
aphid
surface wax
host selectivity
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Epicuticular components from the surface of flag leaves and ears of the triticale cultivars were identified by combined gas chromatography/mass spectrometry. After separating dichloromethane extracts of flag leaves and ears, the major chemicals of the LAD 898 cultivar were 14,16- hentriacontanedione (39.01 V40.21%) and lauric acid 2-(hexadecyloxy)-3-(octadecyloxy) propyl ester (15.22%-23.02%), while waxes of flag leaves and ears of MSx366 contained a high percentage of octacosane and triacontane. The results presented here suggest that 14,16-hentriacontanedione and lauric acid 2-(hexadecyloxy)-3-(octadecyloxy) propyl ester might be responsible for resistance of waxy triticale to the grain aphid.

Analizę skladu epikiitikularnycli wosków przeprowadzono metodą chromatografii gazowej sprzę­żonej ze spektrometrią masową (GC-MS). Badaniami objęto rody pszenżyta ozimego charaktery­zujące się różnym stopniem pokrycia nalotem woskowym oraz zróżnicowaną podatnością na mszy^ cę zbożową, S. avenae. Analizie poddano dichlorometanowe ekstrakty z liści flagowych i kłosów badanych rodów pszenżyta. Przeprowadzone analizy wykazały na powierzchni rodu silnie pokry­tego woskiem wysoki procentowy udział 14,16-heiitriakontanodionu i 2-(heksadecyloksy|-3-(okta-■ decyloksy) estru propylowego kwasu dodekanowego oraz znacznie niższy udział - w porówna­niu z rodem MSx366 - takich węglowodorów jak oktakozan i tiakontan. Powyższe składniki wosków powierzchniowych mogą być niezwykle ważnymi składnikami odpowiedzialnymi za odporność- pszenżyta na mszycę zbożową.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies