Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Extraction and chromatographic separation of tannin fractions from tannin-rich plant material

Tytuł:
Extraction and chromatographic separation of tannin fractions from tannin-rich plant material
Ekstrakcja i chromatograficzne wyodrebnianie frakcji taninowych z bogatego w taniny materialu roslinnego
Autorzy:
Karamac M.
Kosinska A.
Rybarczyk A.
Amarowicz R.
Tematy:
plant material
leguminous seed
nut
buckwheat
extraction
separation
chromatography
column chromatography
tannin
tannin-rich plant material
protein precipitating capacity
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The crude phenolic extracts were obtained from red bean, adzuki bean, red lentil, green lentil, broad bean, faba bean, field bean, vetch, buckwheat, buckwheat groat, hazelnuts, walnuts, and almonds using 80% (v/v) acetone. The tannin fractions were separated from the crude extracts using Sephadex LH-20 column chromatography with ethanol and 50% (v/v) acetone. The tannin fractions were characterised by colour reaction with vanillin/HCl reagent and ability to bovine serum albumin (BSA) precipitation. The yield of extraction of phenolic compounds ranged from 3.77% (buckwheat) to 17.20% (walnuts). The content of tannin fraction in the crude extracts was differentiated and ranged from 10.5% (faba bean) to 45.5% (broad bean). The tannin fraction from buckwheat possessed the highest content of tannins determined using vanillin method (1.04 absorbance unit at 500 nm/mg) whereas the lowest content was noted for broad bean (0.066 absorbance unit at 500 nm/mg). In the model system, the highest amount of BSA was precipitated by tannin fraction of hazelnuts, whereas the lowest was noted for adzuki bean.

Surowe ekstrakty związków fenolowych uzyskano z czerwonej fasoli, fasoli adzuki, zielonej i czerwonej soczewicy, bobu, bobiku, peluszki, wyki, gryki, kaszy gryczanej, orzechów laskowych, orzechów włoskich i migdałów stosując 80% (v/v) aceton. Frakcje taninowe wyodrębnione z ekstraktów na drodze chromatografii kolumnowej na żelu Sephadex LH-20 z etanolem i 50% (v/v) acetonem scharakteryzowano reakcją barwną z odczynnikiem wanilinowym oraz poprzez zdolność do precypitacji albuminy surowicy bydlęcej (BSA). Ekstrakcyjność wahała się od 3,77% (gryka) do 17,20% (orzech włoski). Zawartość frakcji taninowej w surowym ekstrakcie wahała się od 10,50% (bobik) do 45,50% (bób). Posługując się metodą wanilinową największą zawartość tanin stwierdzono we frakcji acetonowej z gryki (1.04 jednostki absorbancji przy 500 nm/mg), najniższą w przypadku bobu (0.066 jednostki absorbancji przy 500 nm/mg). W badaniach modelowych najwyższą zdolnością do precypitacji BSA charakteryzowała się frakcja taninowa z orzechów laskowych, najniższą zdolność zanotowano w przypadku frakcji taninowej z fasoli adzuki.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies