Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Toksykodynamiczne wlasciwosci toluidyn w zatruciu przewleklym Cz.III. Wplyw diety na przebieg zatrucia

Porównywano wpływ diety pełnobiałkowej (24% białka) oraz niskobiałkowej (8% białka) na szereg parametrów świadczących o szkodliwym działaniu toluidyn. Podstawowe różnice dotyczyły stężenia związku we krwi, w moczu oraz zawartości methemoglobiny u szczurów karmionych dwoma rodzajami diet. Jednocześnie obserwowano różny stopień wyniszczenia zwierząt oraz różny stopień nasilenia zmian enzymatycznych i histopatologicznych w obydwu porównywanych grupach.

The aim of the study was to compare delayed toxic effects of toluidine isomers during chronic exposure in rats maintained on protein-rich (24%) and protein-low (8%) dietes. The results showed a significant decrease in blood and urine concentrations of the test chemicals and lover methemoglobin levels in the rats maintained on the low-protein diet. Blood serum and liver activity of certain enzymes in the protein-rich and protein-low gropus were also compared. The histopathological examinations of selected organs revealed changes in liver and kidneys. The changes were particulary manifest in the low-protein group.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies