Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Funkcje zywnosci i jej skladnikow w ksztaltowaniu procesow psychologicznych

Spożywana żywność nie tylko wpływa na fizyczną kondycję i zdrowie człowieka, ale również odgrywa istotną rolę w rozwoju i kształtowaniu jego sprawności poznawczej i intelektualnej aktywności w ciągu całego życia. Oba aspekty są równie ważne dla dobrostanu człowieka. Przedstawiono przegląd wyników badań relacji pomiędzy żywnością, jej składnikami oraz ich wzajemnymi proporcjami, a rozwojem mózgu i kształtowaniem się potencjału intelektualnego dziecka, bezpośredniego wpływu posiłku i jego składu na sprawność poznawczą i psychomotoryczną człowieka w różnym wieku, a także jego stany emocjonalne i samopoczucie.

Ingested food not only affects human physical health, but also plays an important role in a development and maintenance of cognitive performance and intelectual activity throughout the whole life. Both aspects equally contribute to human wellbeing . The review of research results concerning relation between food and diet, its components and their relation to each other - and some psychological processes has been presented. In particular it covers the effect of food on early brain development and intelectual potential of a child, direct effect of the meal and its composition on cognitive and psychomotor performance in children, adults and elderly, as well as the influence on affective status of humans.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies