Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Sterols in the roots and fruits from Angelica sylvestris L.

Tytuł:
Sterols in the roots and fruits from Angelica sylvestris L.
Autorzy:
Krzaczek T
Nowak R.
Tematy:
extract
essential oil
sterol
fruit
root
Angelica sylvestris
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Metodą GCMS przeprowadzono porównawcze badania obecności steroli w korzeniach i owocach A. sylvestris. W obu badanych frakcjach zidentyfikowano sitosterol, stigmasterol, kampeste- rol, cholesterol oraz stigmast-7-en-3-ol. Ergosta-5,24-dien-3a-ol i a-saccharostenon stwierdzono tylko w owocach. Sitosterol i stigmasterol byly związkami dominującymi w obu surowcach. Metodą wagową określono całkowitą ilość steroli w owocach (0,12%), w korzeniach (0,06%), a także ilość oleju w owocach (12,6%).

A comparative study of the sterol components of roots and fruits of A. sylvestris was carried out using GCMS techniques. Sitosterol, stigmasterol, campesterol, cholesterol, stigmast-7-en-3-ol were identified in both fractions. Ergosta-5,24-dien-3a-ol and a-saccharostenon were identified only in fruits. Sitosterol and stigmasterol were the predominant sterol components in analysed raw materials. Besides, by means of the weight method the total amounts of sterols was determined: in fruits 0,12%, in roots 0,06% and the amounts of oil in fruits 12.6%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies