Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Potrzeby oraz propozycje zmian sposobu zywienia ludzi starszych

Tytuł:
Potrzeby oraz propozycje zmian sposobu zywienia ludzi starszych
Autorzy:
Kollajtis-Dolowy A
Roszkowski W.
Moranowska I.
Brzozowska A.
Tematy:
zalecenia zywieniowe
sposob zywienia
ludzie starzy
zywienie czlowieka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Na podstawie wyników badań ankietowych sposobu żywienia, przeprowadzonych w ramach międzynarodowego projektu badawczego SENECA, spośród 120 losowo wybranych starszych osób w wieku 75-80 lat, wyodrębniono 5 grup, których sposób odżywiania był odmienny. Przedstawiono charakterystykę sposobu żywienia się poszczególnych grup: pierwsza wyróżniała się zbyt małym spożyciem energii, druga - za wysokim, w trzeciej występowało niskie spożycie wapnia, poniżej 2/3 zalecanej normy, w czwartej grupie osób - za niskie spożycie energii i magnezu, piątą grupę cechowało zbyt małe spożycie węglowodanów, niektórych składników mineralnych i witamin przy realizacji norm na energię i wapń. Dla każdej z wyodrębnionych grup ludzi starszych, po uwzględnieniu specyficznych dla nich błędów żywieniowych, podano propozycje zmian sposobu żywienia.

On the basis of the results of an inquiry study of the dietary habits conducted as part of the international research project SENECA a group of 12 randomly selected elderly people aged 75-80 years was divided into five groups differing in their dietary habits. These habits are described in the individual groups. The first had a too low energy intake, the second had a too high energy intakt, in the third the intake of calcium was low, below 2/3 of the recommended normal value, m the fourth the intake of energy and magnesium was too low, and in the fifth group the intake of carbohydrates, certain mineral components and vitamins was too low while the intake of energy and calcium was adequate. Suggestions of dietary habit changes are included for e /ery group taking into account the specific dietary faults in them.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies