Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

A note on inbreeding effect on productive and reproductive traits in laying hens

Tytuł:
A note on inbreeding effect on productive and reproductive traits in laying hens
Autorzy:
Szwaczkowski T
Cywa-Benko K.
Wezyk S.
Tematy:
hen
laying hen
inbreeding
laying performance
egg hatching
egg trait
reproductive trait
heritability
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Inbreeding rate and effects on production (body weight, age at first egg, egg weight), and reproduction (per cent of eggs fertilized, per cent of eggs hatched as related to eggs set) traits were evaluated in 9194 layers belonging to two strains. The individual inbreeding coefficients were calculated using Wright’s formula from available performance records across nine generations. The inbreeding effects (including linear covariable) were estimated by derivative-free restricted maximum likelihood algorithm under an animal model. In general, the inbreeding level appeared relatively low in both populations. The inbreeding depressions for the traits studied (except per cent of eggs fertilized) were found low. The heritability estimates of productive and reproductive traits corresponded with those reported in literature.

Dokonano oceny poziomu inbredu i oszacowano jego wpływ na masę ciała (BW), wiek zniesienia pierwszego jaja (AFE), średnią masę jaja (EW), procent zapłodnienia jaj (PEF) i procent wylęgu z jaj nałożonych (PEH). Obserwacje pochodziły od 9194 kur rodu H77 i N88. Współczynniki inbredu obliczono stosując wzory Wrighta. Poziom inbredu uwzględniono w liniowym modelu zwierzęcia jako zmienną kowariancyjną. Stwierdzono dość niski (jednak z tendencją wzrostową) poziom zinbredowania, nie przekraczający 3.5%. Generalnie, efekty inbredu były niewielkie (z wyjątkiem procentu zapłodnienia jaj).Oszacowane estymatory odziedziczalności cech korespondowały z danymi zawartymi w piśmiennictwie.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies