Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Accumulation of gallic and salicylic acid in winter triticale in response to aphid attack

Tytuł:
Accumulation of gallic and salicylic acid in winter triticale in response to aphid attack
Autorzy:
Chrzanowski G
Ciepiela A.P.
Sempruch C.
Sprawka I.
Sytykiewicz H.
Czerniewicz P.
Tematy:
salicylic acid
aphid attack
gallic acid
herbivorous insect
plant resistance
accumulation
phenolic compound
winter triticale
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Gallic and salicylic acids were extracted with 60% methanol from the ears of two winter triticale cultivars (Dagro and Malno). Separation of phenolic acids was carried out in HPLC column - Eurospher RP-18 with use of KNAUER Maxi-Star K-1000 pump. Mixture of methanol-0.1 M KH₂PO₄ (4.5:5.5) was as mobile phase. Absorbance of analysed phenolic compounds was measured at 230 nm. Obtained results showed that content of gallic and salicylic acids was higher in winter triticale Malno than Dagro. Simultaneously, the increase of salicylic acid concentration was observed in the ears of Malno plants as a result of aphid feeding.

Kwas galusowy i salicylowy ekstrahowano 60% metanolem z kłosów dwóch odmian pszenżyta ozimego (Dagro i Malno). Rozdział kwasów fenolowych przeprowadzono metodą chromatografii cieczowej (HPLC) z wykorzystaniem aparatu KNAUER Maxi-Star K-1000 na kolumnie Eurospher RP-18. Fazę ruchomą stanowiła mieszanina alkohol metylowy: 0,1 M KH₂PO₄ (4,5:5,5). Absorbancję oznaczanych związków fenolowych mierzono przy długości fali 230 nm. Stwierdzono, że pszenżyto ozime Malno odznaczało się wyższym stężeniem zarówno kwasu galusowego jak i salicylowego w porównaniu z odmianą Dagro. Jednocześnie wykazano wzrost stężenia kwasu salicylowego w kłosach odmiany Malno pod wpływem żerowania mszyc.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies