Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effect of Botrytis cinerea infection and elicitation on beta-1,3-glucanase and chitinase activity in bean leaves and cell cultures

Tytuł:
Effect of Botrytis cinerea infection and elicitation on beta-1,3-glucanase and chitinase activity in bean leaves and cell cultures
Wplyw zakazenia Botrytis cinerea i elicytacji na aktywnosc beta-1,3-glukanazy i chitynazy w lisciach i kulturach zawiesinowych fasoli
Autorzy:
Kuzniak E
Urbanek H.
Michalak A.
Herka K.
Tematy:
fasola Zlota Saxa
fasola
aktywnosc enzymatyczna
beta-1,3-glukanazy
liscie
Botrytis cinerea
infekcja grzybowa
chitynaza
odmiany roslin
Zlota Saxa cultivar
bean
enzyme activity
beta-1,3-glucanase
leaf
fungal infection
chitinase
plant cultivar
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The activity of ß-1,3-glucanase and chitinase in bean plants treated with B. cinerea products or/and infected and in cell cultures after application of fungal products has been studied. Botrytis cinerea infection and culture filtrates, ethanol precipitates, glucan and conidial extract treatment markedly enhanced the activity of both hydrolases. Cell cultures treated with B. cinerea products reacted similarly to intact plants. In plants pretreated with 2-day culture filtrate and conidial extract and then infected, ß-1,3-glucanase and chitinase were induced stronger than after infection without pretreatment.

W pracy badano aktywność 3-1,3-glukanazy i chitynazy w liściach fasoli (Phaseolus vulgaris L.) odm. „Złota Saxa" hodowanej w szklarni po potraktowaniu produktami otrzymanymi z hodowli Botrytis cinerea Pers. lub/i po zakażeniu oraz w kulturach zawiesinowych traktowanych produktami grzyba. Stwierdzono wyraźny wzrost aktywności obu enzymów w liściach zarówno po zakażeniu, jak i po potraktowaniu ekstraktem z zarodników, filtratami, osadami alkoholowymi i glukanem z hodowli B. cinerea Pers. Reakcja kultur zawiesinowych fasoli pod wpływem produktów B. cirenea Pers. była podobna do stwierdzonej w liściach. Indukcja p-l,3-glukanazy i chitynazy w liściach uprzednio traktowanych ekstraktem z zarodników i filtratem z 2-dniowej hodowli grzyba, a następnie zakażonych była silniejsza niż w liściach nietraktowanych po zakażeniu.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies