Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Energy and nutritional value of diets used in patients alimentation and their assessment by patients of selected clinical department in the Military Medical Institute in Warsaw

Tytuł:
Energy and nutritional value of diets used in patients alimentation and their assessment by patients of selected clinical department in the Military Medical Institute in Warsaw
Autorzy:
Klos K.
Bertrandt J.
Jalocha L.
Matuszewski T.
Abramowicz M.
Tematy:
diet
hospital patient
patient
Poland
human nutrition
additional consumption
energy value
nutritional value
Military Medical Institute in Warsaw
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the work was laboratory assessment of energy and nutritional value of general and light diets used in patients of selected clinical department in the Military Medical Institute in Warsaw alimentation. Using questionnaire method the assessment of diets was done by patients too. Meals given to patients in hospital not always fulfilled nutritional requirements. Additional consumption of supplementary products did not always meet the requirements of proper nutrition. Half of examined patients appraised nutrition variety as good but at the same time claimed the there was not enough fruits and vegetables.

Celem pracy była ocena diet stosowanych w żywieniu pacjentów jednego z oddziałów klinicznych Wojskowego Instytutu Medycznego w Warszawie. Pobrane i poddane analizie laboratoryjnej 10 próbek diety ogólnej i 10 diety lekkostrawnej w sezonie zimowym wykazały, że ich średnia wartość energetyczna wynosiła odpowiednio 2284,9 kcal i 2038,1 kcal. W diecie ogólnej białko pokrywało 13,1%, tłuszcz 29,3% a węglowodany 57,6% ogólnej wartości energetycznej. W diecie lekkostrawnej mniejszy odsetek wartości energetycznej stanowiły tłuszcze (24,4%) większy węglowodany (61,6%). Posiłki wydawane w szpitalu zaspakajały potrzeby żywieniowe 56,8% badanych. Dla pozostałych 43,2% pacjentów,żywienie szpitalne było niewystarczające. Urozmaicenie diet połowa ankietowanych (47,1%) oceniła pozytywnie. Pozostałe 52,9% badanych twierdziła, że diety zawierały zbyt małe ilości warzyw i owoców w postaci surowej bądź gotowanej w zależności od wskazań lekarskich. Wartość energetyczna i odżywcza diet stosowanych w żywieniu pacjentów odpowiadała normom zalecanym w szpitalu wojskowym. Diety zaspakajały potrzeby żywieniowe ponad połowy pacjentów, oceniane były jako dobre lecz zawierały zbyt mało warzyw i owoców. Niekontrolowane dodatkowe spożycie deklarowało 76,9%

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies