Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Evaluation of different grape varieties for resistance to powdery mildew caused by Uncinula necator

Tytuł:
Evaluation of different grape varieties for resistance to powdery mildew caused by Uncinula necator
Ocena odpornosci roznych odmian winorosli na maczniaka prawdziwego wywolywanego przez Uncinula necator
Autorzy:
Khiavi H K
Shikhlinski H.
Ahari A.B.
Heydari A.
Tematy:
plant disease
powdery mildew
Uncinula necator
grape
grape variety
plant resistance
resistance
Iran
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Powdery mildew is one of the most serious and destructive diseases of grapes around the world including Iran. Although the application of chemical pesticides is the most common control method, the use of resistant varieties may be the most effective and environmentally sound strategy for managing the disease. Fourteen grape varieties were evaluated for testing powdery mildew (Uncinula necator) resistance under natural infection conditions and artificial inoculation methods were used during 2007-2008 in Ardabil province of Iran. Disease severity on leaves and fruit (cluster) were evaluated using Voytovich (1987) procedure. Results of the experiments showed that Shahani, Yagothi and Tabrizkishmishi cultivars were immune, Sahibi cultivar was highly resistant, Agshilig and Tokoulgan were resistant, Kishmishi, Khalili and Tabarzeh cultivars were tolerant, Aldarag and Koupakbogan were susceptible and Garashilig, Seyrakpousteh and Rasmi cultivars were highly susceptible to the disease. In general, results of this study were promising and some immune, highly resistant and resistant cultivars to U. necator were identified and they may be used as a resistance genetic source for management of the disease in national and international programs.

Mączniak prawdziwy jest jedną z najważniejszych i najbardziej szkodliwych chorób winorośli na świecie. Chociaż stosowanie chemicznych środków ochrony roślin jest jedną z najpowszechniejszych metod zwalczania, wykorzystywanie odpornych odmian może być najbardziej efektywną strategią opanowania tej choroby. W latach 2007-2008 w prowincji Ardabil (Iran), w warunkach naturalnej i sztucznej infekcji, oceniano odporność 14 odmian winorośli na mączniaka prawdziwego Uncinula necator. Nasilenie choroby na liściach i owocach (grona) określano według procedury Voytovich (1987). Wyniki doświadczeń wykazały, że odmiany: Shahani, Yagothi, Tabrizkishmishi były immunne. Odmiana Sahibi była wysoce odporna, Agshilig i Tokoulgan - odporne, Kishmishi, Khalili i Tabarzeh - tolerancyjne, Aldarag i Koupakbogan - wrażliwe, a Garashilig, Seyrakpousteh i Rasmi były wysoce wrażliwe na chorobę. Doświadczenia pozwoliły na określenie kilku immunnych, wysoce odpornych i odpornych odmian na U. negator, które mogą być wykorzystywane jako genetyczne źródło odporności w celu opanowania choroby, w krajowych i międzynarodowych programach.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies