Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effects of vegetarian diets on the serum profile of fatty acids in human

Tytuł:
Effects of vegetarian diets on the serum profile of fatty acids in human
Badanie wplywu wegetarianskiego sposobu zywienia sie na sklad kwasow tluszczowych surowicy krwi
Autorzy:
Ziemlanski S
Budzynska-Topolowska J.
Lapinska-Mucha K.
Mielniczuk E.
Tematy:
laktowegetarianizm
sklad chemiczny
mezczyzni
semiwegetarianizm
dieta
surowica krwi
dieta zwyczajowa
wegetarianizm
kwasy tluszczowe
owowegetarianizm
dieta wegetarianska
kobiety
zywienie czlowieka
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Serum fatty acid profile was studied in 178 adults, including 116 vegetarians on various diets (lactovegetarian, lactoovovegetarian, ovovegetarian and semivegetarian) and 62 on normal diet. All subjects were divided into two age groups, so that the mean ages in the groups of vegetarians and non-vegetarians were similar. It was found that in the vegetarian groups the values of PUFA and EFA (essential fatty acids) in serum were higher than in control non-vegetarians, and the differences were particularly evident in the groups aged over 26 years. Higher levels of PUFA and EFA in serum of vegetarians were connected mainly with higher levels of linoleic acid and arachidonic acid. The effect of vegetarian diets on serum fatty acids in human may be regarded as favourable.

Oznaczono skład kwasów tłuszczowych surowicy krwi 178 osób dorosłych, 116 wegetarian stosujących różne formy diet wegetariańskich(laktowegetariańska, laktoowowegetariańska, owowegetariańska i semiwegetariańska) i 62 osób odżywiających się w sposób zwyczajowy. Wszystkie badane osoby zostały podzielone na dwie grupy wiekowe w ten sposób, że wartości średnie wieku w grupach wegetarian i grupach ludzi odżywiających się w sposób zwyczajowy były zbliżone. Stwierdzono, że u osób stosujących różne formy diet wegetariańskich zawartość PUFA i NNKT w surowicy krwi była wyższa niż w grupach kontrolnych i różnice te były szczególnie wyraźnie zaznaczone w grupach osób w wieku powyżej 26 lat. Zwiększona zawartość PUFA i NNKT w surowicy krwi wegetarian związana była głównie z większą zawartością kwasu linolowego i arachidowego. Stwierdzono korzystny wpływ diet wegetariańskich na skład kwasów tłuszczowych surowicy krwi u ludzi.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies