Tytuł pozycji:
Growth of Tilapia zilli exposed to sublethal concentrations of crude extracts of Azadirachta indica
The effects on growth of Tilapia zilli exposed for 12 weeks to sublethal crude extracts of Azadirachta indica was investigated in static bioassays and a constant aeration system. Weight increased with the decline of nominal concentrations of the extracts. Long-term exposure of T. zilli to sublethal concentration of the extract caused growth retardation. The exposed fish showed abnormal behavioural responses at 1.56 and 0.78 mg dm-3, these responses being minimal at lower concentrations. The use by local fishermen of extracts of A. indica to kill fish is therefore ill-advised.
Tilapia zilli była przetrzymywana przez 12 tygodni w subletalnych stężeniach surowego ekstraktu z kory rośliny Azadirachta indica. Przyrost ciężaru ryb był sprawdzany co 2 tygodnie. Kontrolowane parametry jakości wody nie zmieniały się istotnie (p < 0.05) w obrębie poszczególnych stężeń ekstraktu (ryc. 1). Przetrzymywanie ryb w ekstrakcie prowadziło do istotnego (p < 0.05) zahamowania wzrostu ryb. Ryby kontrolne umieszczone w wodzie bez ekstraktu wykazywały przyrost ciężaru wynoszący 12,84 g. Przyrost ciężaru ryb przetrzymywanych w ekstrakcie wynosił: 4,51, 6,13, 7,33, 9,20 i 9,39 g odpowiednio dla malejących stężeń ekstraktu - 1,56, 0,78, 0,39, 0,19, 0,09 mg dm-3 (ryc. 2). Ryby przetrzymywane w ekstrakcie w stężeniach 1,56 i 0,78 mg -3 wykazywały nienaturalne zachowanie. Wpływ niższych stężeń na zachowanie ryb był minimalny. Nie zaleca się stosowania ekstraktu z A. indica przez lokalnych rybaków, gdyż stała obecność ekstraktu w wodzie powoduje zahamowanie wzrostu ryb.