Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wspolczesne techniki analityczne stosowane w metodach kontroli pozostalosci pestycydow w zywnosci wedlug wymagan miedzynarodowych

Tytuł:
Wspolczesne techniki analityczne stosowane w metodach kontroli pozostalosci pestycydow w zywnosci wedlug wymagan miedzynarodowych
Autorzy:
Zbiec M. A.
Tematy:
normy miedzynarodowe
analiza zywnosci
zywnosc
pozostalosci pestycydow
detekcja
ekstrakcja
kontrola zywnosci
pestycydy
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Powszechność stosowania pestycydów w uprawie roślin spowodowała wprowadzenie przez większość krajów regulacji prawnych określających dopuszczalne dawki ich pozostałości w żywności. W krajach, m.in. w Polsce, gdzie nie ma takich przepisów, przyjmuje się normy FAO/WHO i EWG. W handlu międzynarodowym stosuje się przepisy obowiązujące w kraju importera. Dokonano przeglądu nowoczesnych technik analitycznych stosowanych w kontroli żywności pod względem pozostałości pestycydów.

Universal application of pesticides in the cultivation of crops resulted in introduction in most countries of legal rules determining the admitted I doses of pesticides and their residues in food. In the countries without such rules, among others in Poland, the FAO/WHO and ECM standards are assumed. In the internationaltrade the rules valid in the importer's country are applied. Contemporary analytical techniques applied in the control of food for residues of pesticides are reviewed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies