Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Identification of Lactobacillus strains present in fermented dairy products and their differentiation using molecular methods

Tytuł:
Identification of Lactobacillus strains present in fermented dairy products and their differentiation using molecular methods
Autorzy:
Markiewicz L. H.
Wasilewska E.
Bielecka M.
Tematy:
internal transcribed spacer polymerase chain reaction
polymerase chain reaction
identification
molecular method
Lactobacillus
pulsed-field gel electrophoresis
dairy product
fermented dairy product
food
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of the study was to identify and differentiate five strains isolated from fermented dairy products using species-specific polymerase chain reaction (PCR) as well as PCR of internal transcribed spacer (ITS-PCR) and pulsed field gel electrophoresis (PFGE) in reference to type strains. Results of species-specific PCRs showed that three strains belonged to the species of L. helveticus and two strains to the species of L. casei. Results obtained with both IST-PCR and PFGE method showed low diversity of the isolates since only three different ITS-PCR and PFGE profiles were obtained. Moreover, differentiation conducted merely with the PFGE method allowed distinguishing the type L. casei DSMZ20011, L. rhamnosus DSMZ20021 and L. paracasei subsp. paracasei DSMZ5622 strains. Results of this study confirmed that, although time-consuming and expensive, the PFGE method was characterised by the highest discriminatory power in strain differentiation. The ITS-PCR method even though fast, easy and relatively inexpensive, showed to be more suitable for the pre-selection of strains.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies