Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The frequency of fruit and vegetable consumption in the Beskid Sadecki Region

Tytuł:
The frequency of fruit and vegetable consumption in the Beskid Sadecki Region
Czestotliwosc spozycia owocow i warzyw w Beskidzie Sadeckim
Autorzy:
Cieslik E
Topolska K.
Antkiewicz P.
Tematy:
human nutrition
fruit
vegetable
consumption
frequency
inhabitant
Beskid Sadecki Mountains
questionnaire study
respondent group
motivation
consumption time
consumption form
Język:
angielski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The study was carried out to estimate the frequency of fruit and vegetables consumption by the inhabitants of the Beskid Sądecki region. Moreover the preferences of species and of the form of these food products consumption in dependence of gender, age and income were defined. It was observed that only just 35.5% of respondents eat fruits every day, while 4% of persons never do it or less often than once a week. Vegetables are eaten less often than fruit. 54% of respondents are motivated by their taste preferences, while 41% are driven by advantages for their health. For elder people more important was the effect of fruit and vegetables on health. Similar approach was demonstrated by consumers of higher education and inhabitants of large cities. However, every second respondent consuming fruit and vegetables less often than once a day said that they saw no necessity of doing it more often. Over one fifth of respondents (20.4%) indicated no taste to eat such food, while similar number (17.2%) said that fruit and vegetables are too expensive.

Badania przeprowadzono w celu oszacowania częstotliwości spożycia owoców i warzyw przez mieszkańców Beskidu Sądeckiego. Ponadto zbadano preferencje gatunku i formy spożycia tych produktów w zależności od płci, wieku i wykształcenia. Zaobserwowano, że tylko 35,5% respondentów spożywało owoce codziennie, podczas gdy 4% rzadziej niż raz w tygodniu, bądź wcale. Warzywa spożywane były jeszcze rzadziej niż owoce. 54% respondentów brało pod uwagę preferencje smakowe, natomiast 41% względy zdrowotne. Dla osób starszych najistotniejszą kwestię stanowił wpływ owoców i warzyw na zdrowie. Podobne rezultaty otrzymano badając konsumentów o wyższym wykształceniu oraz mieszkańców dużych miast. Jednak co druga osoba spożywająca owoce i warzywa rzadziej niż raz dziennie uważała, że nie czuje potrzeby, by robić to częściej. Ponad jedna piąta respondentów (20,4%) wskazywała na brak upodobań smakowych do spożywania tej grupy produktów, podobna ilość (17,2%) stwierdziła, że owoce i warzywa są za drogie.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies