Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wybrane owoce morza jako skladniki diety o wysokiej wartosci odzywczej

Tytuł:
Wybrane owoce morza jako skladniki diety o wysokiej wartosci odzywczej
Selected seafoods as the components of diet of high nutritional value
Autorzy:
Zdrojewska I.
Lebiedzinska A.
Szefer P.
Tematy:
bialko
witamina B6
kraby
zywnosc pochodzenia morskiego
tluszcze
dieta
wartosc odzywcza
niacyna
krewetki
zywienie czlowieka
homary
protein
vitamin B6
crab
marine food
fat
diet
nutritional value
niacin
shrimp
human nutrition
lobster
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Określono wartość odżywczą oraz wartość energetyczną wybranych skorupiaków morskich (krewetek oraz krabów i homara) dostępnych na polskim rynku żywnościowym. Stwierdzono, że charakteryzują się one wysoką wartością odżywczą oraz dostarczają dużo białka wraz z niewielką ilością energii

Shellfish products available on the Polish market were analyzed for the content of protein fat carbohydrates water, ash energy value and vitamins B. Nutrition value of the analyzed products was determmed by analytical methods applying in food chemistry. Concentrations of niacin and vitamin B6 were determined by microbiological methods.The concentration of the selected shellfishes in 100 g of the analyzed products and percentage of realization on recommended level of nutritive components by analyzed products for adults were determined.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies