Tytuł pozycji:
Level of selected lipid fractions in egg yolk of hens fed with fodders supplemented with amaranth seeds
This investigation was aimed at the assessment of the effect of amaranth addition to laying hens fodder on egg yolk lipid fractions. The examinations were conducted on 32-week-old laying hens of ISA SHAVER line, divided into 4 groups: control (I) – fed without supplementation and experimental (II, III and IV) fed with the addition of amaranth seeds (2%, 5% and 10%, respectively). Strict experiment lasted for 56 days. The following analyses were conducted: vitamin A, cholesterol and fatty acids content in egg yolk (after 4 weeks – series I and after 8 weeks – series II). Fatty acids content in amaranth seeds was analysed as well. There were not proved any statistically significant differences between particular groups. The highest vitamin A content in both series was assayed in the eggs of laying hens fed with the fodder containing 5% amaranth addition and ranged 1.96 μg and 4.37 μg/1 g yolk, respectively. Cholesterol level was the lowest in group III in both series (137 and 165 mg/1 g egg yolk, respectively). Fatty acids content in egg yolk was similar in all groups, although in the case of polyunsaturated acids of n-6 group, especially linoleic acid, there was reported their slightly higher level in experimental groups, with a slight increase in n-6/n-3 acids ratio at the same time.
Celem badań była ocena wpływu dodatku amarantusa do paszy dla niosek na frakcje lipi-dowe żółtka jaja kur. Badania przeprowadzono na 32-tygodniowych kurach nioskach linii ISA SHAVER, podzielonych na 4 grupy: kontrolną (I) – żywienie bez dodatku oraz doświadczalne (II, III i IV) – żywione z dodatkiem nasion z amarantusa (odpowiednio 2, 5 i 10%). Doświadczenie ścisłe trwało 56 dni. Dwukrotnie (po 4 – I seria i 8 tygodniach – II seria) przeprowadzono analizy zawartości witaminy A, cholesterolu i kwasów tłuszczowych w żółtku jaja kur oraz kwasów tłusz-czowych w nasionach amarantusa. Nie wykazano statystycznych różnic pomiędzy grupami. Najwyższą zawartość witaminy A w obu seriach oznaczono w jajach niosek karmionych paszą z 5% dodatkiem amarantusa i wynosiła odpowiednio 1,96 μg oraz 4,37 μg/1 g żółtka (tab. 1). Również poziom cholesterolu najniższy był w grupie III w obu seriach (odpowiednio 137 i 165 mg/żółtka jaja), (tab. 2). Zawartość kwasów tłuszczowych w żółtku jaj była podobna we wszystkich grupach, choć w przypadku kwasów wielonienasyconych z rodziny n-6, w szczególności kwasu linolowego, wykazano nieco wyższy ich poziom w grupach doświadczalnych, przy równoczesnym niewielkim wzroście stosunku kwasów n-6/ n-3 (tab. 4).