Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Tempo wzrostu i analiza dysekcyjna gesi rzeznych uzyskanych po inseminacji nasieniem gesiorow o roznym pochodzeniu

Tytuł:
Tempo wzrostu i analiza dysekcyjna gesi rzeznych uzyskanych po inseminacji nasieniem gesiorow o roznym pochodzeniu
Growth rate and post mortem analysis of young geese obtained from artificial insemination with gander semen of different orign
Autorzy:
Lukaszewicz E
Kowalczyk A
Tematy:
masa ciala
wartosc rzezna
tempo wzrostu
dysekcja
drob
gesi rzezne
wydajnosc rzezna
tuszki gesie
gesi
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Analizie poddano dwie grupy gęsi rzeźnych (po 10 gęsi w grupie) uzyskanych po inseminacji gęsi Białych Koludzkich świeżym nasieniem pobieranym od gęsiorów pochodzących z: I - grupa z fermy zarodowej gęsi; grupa II - stanowiących VI pokolenie uzyskane po inseminacji gęsi nasieniem rozmrożonym (przez 7 lat na ptakach tych nie prowadzono żadnej selekcji genetycznej). Masę ciała ptaków kontrolowano w 1, 21, 35, 42, 56, 70, 84 i 105 (ubój) dniu życia i obliczano tempo wzrostu w analizowanych okresach odchowu. W analizie poubojowej uwzględniano masę: tuszki patroszonej z szyją, serca, wątroby, żołądka (obliczano łączną masę podrobów jadalnych), mięśni piersiowych ze skórą, nóg ze skórą, skrzydeł ze skórą oraz korpusu z szyją. Masa ciała gęsi wynosiła średnio 5354,0 g w grupie I i 5348,0 g w grupie II; wydajność rzeźna - odpowiednio 68,18% i 68,61%. Nie stwierdzono istotnych różnic między analizowanymi grupami w odniesieniu do tempa wzrostu gąsiąt i wyników oceny poubojowej. Brak selekcji genetycznej gęsiorów Białych Kołudzkich przez 7 pokoleń nie wpłynął na obniżenie wartości rzeźnej ich potomstwa.

Two groups (10 birds each) of White Kołuda goslings obtained after geese insemination with fresh semen collected from: group I - ganders derived from pedigree farm; group II - ganders of Vlth generation obtained after insemination with frozen-thawed semen (for 7 years any genetic selection was made). Body weight at the Day 1, 21, 35, 42, 56, 70, 84 and 105 (day of slaughter) and growth rates were calculated. At post-mortem analysis there were evaluated (in g and % in relation to live body weight): eviscerated carcass with neck, heart, liver, gizzard, edible giblets, breast muscles with skin, legs with skin, wings with skin and remainder of carcass with skin.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies