Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zroznicowanie cech morfologicznych i uzytkowych wybranych obiektow chmielu zwyczajnego [Humulus lupulus L.]

Tytuł:
Zroznicowanie cech morfologicznych i uzytkowych wybranych obiektow chmielu zwyczajnego [Humulus lupulus L.]
Diversity of morphological and economic traits in selected cultvars of hop [Humulus lupulus L.]
Autorzy:
Skomra U
Tematy:
zroznicowanie cech
Humulus lupulus
zawartosc alfa-kwasow
cechy uzytkowe
chmiel zwyczajny
stabilnosc
cechy morfologiczne
odmiany roslin
trait differentiation
alpha acid content
utility property
hop
stability
morphological trait
plant cultivar
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the hop collection, the accessions of one species - Humulus lupulus L. are gathered. Genetic resources of hop are maintained in the field. Evaluation of accessions covered morphological characteristics and economic traits such as alpha acid content and alpha acid stability during cones storage. In the years 2004-2005, 35 hop cultivars representing aroma and bitter types were evaluated. The examined accessions were characterized by a great variation of morphological traits, particularly the length of lateral shoots. Alpha acid content which is the most important characteristic for brewing industry, fluctuated between 2.4% and 10.6% in aroma cultivars and between 5.4% and 13.9% in bitter hops. A high variability of storage stability of alpha acid content was observed. During six months of storage at room temperature a decrease of alpha acid content fluctuated between 7.4% and 37.8%. Gathered genotypes are a potential source of valuable economic traits which can be used by breeders to release new hybrids with good yield quality and also well adapted to our climatic and soil conditions.

W kolekcji odmian i klonów chmielu zgromadzone są obiekty należące do jednego gatunku Humulus lupulus L. czyli chmielu zwyczajnego. Zasoby genowe utrzymywane są w stanie żywym w kolekcji polowej. W latach 2004-2005 waloryzowano 35 odmian chmielu reprezentujących zarówno typ aromatyczny jak i goryczkowy. Waloryzacja obiektów obejmowała charakterystykę morfologiczną oraz ważniejsze cechy użytkowe, takie jak zawartość alfa kwasów w szyszkach oraz ich stabilność w trakcie przechowywania surowca. Badane odmiany cechowało znaczne zróżnicowanie morfologiczne. Największe różnice obserwowano w długości pędów bocznych. Zawartość alfa kwasów w szyszkach, która jest podstawowym kryterium oceny przydatności odmiany dla przemysłu piwowarskiego wahała się w grupie odmian aromatycznych od 2,4 do 10,6%, a dla odmian goryczkowych od 5,4 do 13,9%. Badane obiekty charakteryzowały się również zróżnicowaną stabilnością alfa kwasów w trakcie przechowywania szyszek po zbiorze. Spadek zawartości alfa kwasów wynikający z niekorzystnych przemian żywic chmielowych zachodzących podczas przechowywania szyszek przez okres sześciu miesięcy w temperaturze pokojowej wahał się od 7,4 do 37,8%. Zgromadzone genotypy są potencjalnym źródłem wartościowych cech użytkowych, które mogą być wykorzystywane przez hodowców w celu uzyskania mieszańców charakteryzujących się dobrą jakością plonu oraz dobrze przystosowanych do naszych warunków klimatyczno-glebowych.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies