Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Niekonwencjonalne kierunki zagospodarowania wywarow gorzelniczych. Cz.1

Tytuł:
Niekonwencjonalne kierunki zagospodarowania wywarow gorzelniczych. Cz.1
Autorzy:
Czuprynski B.
Klosowski G.
Kotarska K.
Wolska M.
Tematy:
gorzelnictwo
wykorzystanie
produkty uboczne
wywar gorzelniany
distillery industry
use
waste product
distillery decoction
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W artykule omówiono sposoby zagospodarowania wywarów gorzelniczych m. in. na podstawie prac prowadzonych w Samodzielnej Pracowni Gorzelniczej Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego w Bydgoszczy. Omówiono niekonwencjonalne sposoby wykorzystania wywaru. Zaliczyć do nich można wykorzystanie wywaru do produkcji owocników boczniaka, biogazu (proekologicznego paliwa) oraz jako napełniacza sztywnych pianek poliuretanowo-poliizocyjanurowych.

In the paper there are presented the ways of the use of distillery residue. The researches were performed in SPG of IBPRS in Bydgoszcz. The non-conventional ways of use of residue are discussed. They are among others: use the residue for production of mushrooms, bio-gas (as pro-ecological fuel), as fulfilment for stiff polyurethane-polyisocyanuric foams.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies