Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Jakość zdrowotna krajowych racji pokarmowych - badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz.II. Wartość odżywcza białka

Tytuł:
Jakość zdrowotna krajowych racji pokarmowych - badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz.II. Wartość odżywcza białka
Autorzy:
Klys W
Kunachowicz H.
Iwanow K.
Rutkowska U.
Tematy:
analiza zywnosci
bialko
Polska
spozycie zywnosci
sklad aminokwasowy
jakosc zdrowotna
wartosc odzywcza
skladniki pokarmowe
calodzienne racje pokarmowe
wartosc energetyczna
zywienie czlowieka
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Na podstawie przeprowadzonych badań nad zawartością i jakością białka w odtwarzanych laboratoryjnie racjach pokarmowych stwierdzono, że ilość białka pokrywała zapotrzebowanie na białko (poziom bezpieczny) z dużym marginesem bezpieczeństwa (122,8% a nawet 144,5%). Stwierdzono nieco wyższą ilość białka w racjach rodzin pracowników na stanowiskach nierobotniczych (60,5 g i 64,7 g), aniżeli w racjach pracowników rodzin na stanowiskach robotniczych (55,9 g i 63,9 g). Wskaźniki wartości odżywczej białka wahały się od wartości CS 66,5 (aminokwasem ograniczającym był tryptofan) i EAA 84 dla racji robotniczej o najniższych dochodach do CS 69,5 dla racji pracowników na stanowiskach robotniczych o średnich dochodach i EAA 88 dla racji pracowników na stanowiskach nierobotniczych o niskich dochodach. Porównanie wskaźników wartości odżywczej białka wskazuje na dużą zgodność wskaźników uzyskanych na podstawie składu aminokwasowego oznaczonego a wskaźnikami uzyskanymi ze składu aminokwasowego wyliczonego. Różnice pomiędzy wskaźnikami wynoszą średnio 3%. Na podstawie przeprowadzonych badań można stwierdzić, że zarówno ilość białka jak też jego jakość w badanych racjach pokarmowych nie budziła zastrzeżeń.

On the basis of studies carried out on the content and quality of protein in reconstituted in laboratory food rations it was found that the amount of protein in them covered the requirements for protein (safe level) with a considerable safety margin (122.8% or even 144.5%). The protein content was slightly higher in the rations of non-working-class families (60.5 g and 64.7 g) than in the rations of families of working-class (55.9 g and 63.9 g). The nutritional value indices for protein (ranged from CS 66.5) with tryptofan as the limiting amino acid and EAA 84 for working-class rations in families with lowest income, to CS 69.5 for working-class families with medium income, and EAA 88 for rations in non-working-class families with low income. The comparison of nutritional value indices of protein showed a high agreement of the indices obtained on the basis of the determined amino acid pattern and the indices from calculated amino acid pattern. The mean differences between these indices were 3%. In the light of that study it could be assumed that the amount and quality of protein in the studied rations raised no reservations.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies