Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zaawansowanie polskich producentow zywnosci we wdrazaniu systemu HACCP

Tytuł:
Zaawansowanie polskich producentow zywnosci we wdrazaniu systemu HACCP
Level of practical introduction of HACCP system by Polish food producers
Autorzy:
Kazmierczak A
Kolozyn-Krajewska D.
Tematy:
system HACCP
bezpieczenstwo zywnosciowe
przemysl spozywczy
producenci
zywnosc
Polska
stan obecny
wdrozenia do praktyki
przedsiebiorstwa
badania ankietowe
Język:
polski
Dostawca treści:
AGRO
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Na podstawie przeprowadzonych badań ankietowych stwierdzono, że 42% zakładów przemysłu spożywczego w Polsce ma wdrożony system HACCP lub jest w trakcie jego wprowadzania. Pozostali producenci żywności deklarują, że w najbliższej przyszłości mają zamiar rozpocząć prace nad jego wdrożeniem. Najmniej zakładów z wdrożonym systemem HACCP miały branże: zbożowo-młynarska oraz produkująca napoje i używki (odpowiednio po 9% i 33%), a najwięcej - drobiarska (94%). Surowiec jest najczęściej wyznaczanym Krytycznym Punktem Kontrolnym (34%), co wiąże się z faktem, że dostawcy nie mają wdrożonego systemu HACCP. Chęć poprawy jakości i bezpieczeństwa oferowanych wyrobów była główną przyczyną wdrażania systemu HACCP w 88% firm. Jest to również największa korzyść osiągana przez zakłady po wprowadzeniu systemu. Pojawienie się nowych kontrahentów, również z krajów Unii Europejskiej i USA, oraz zmniejszenie liczby reklamacji wadliwych produktów - to główne korzyści ekonomiczne osiągane po wdrożeniu systemu HACCP.

The poll of food processing enterprises showed that 42% already implemented the HACCP System or is in the process of its introduction. The rest was declaring the readiness to implement the system within the next few years. Standards of the EU are fulfiled by 94% of the poultry processing industry. The least number of factories with implemented HACCP System was in cereals and bevarages, that is 9 and 33%, respectively. Raw materials in 34% is taken as a Critical Control Point because farmers did not implemented the HACCP System. Improvement of quality and safety of produce was the main reason for implementation of the HACCP System in 88% of factories. The implementation brought about other profits such as smaller number of complaints of defective products, and contractors from EU and USA.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies